A döntés a szülők és a tantestület kezében van

Hírek

Az általános iskola esetleges egyházi működtetésbe adásának kapcsán fontos leszögezni: a döntés kizárólag a most iskolás gyermekek szüleinek, valamint a tantestület tagjainak kezében van.

– Abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy az épület tulajdonosa az önkormányzat, de beleszólásunk semmibe nincs – mondta Siposné Fodor Judit polgármester. – Az általános iskolát 2013-ig működtette teljes jogú fenntartóként az önkormányzat. A Klik eztán kötelezően „átvette” a szakmai munka irányítását, de ekkor még a működtetés az önkormányzat feladata maradt. A jelenlegi képviselő-testület két alkalommal is kinyilvánította azt az akaratát, hogy a jelentős anyagi terhek ellenére sem adja át a Klik-nek ezt a feladatot, azonban az állam 2016 végén hatalmi szóval ezt a lehetőséget is elvette az önkormányzattól. Az esetleges fenntartó-váltás kapcsán tehát az önkormányzatunknak semmilyen döntési lehetősége, jogosítványa nincs – jegyezte meg.

Minderről annak kapcsán beszélt, hogy február 10-én 16 órától fórumot szervez az iskola, az intézmény esetleges egyházi fenntartásba adásának lehetőségéről.

Évtizedekre szól

– Mivel egyetlen iskola van a faluban, nagyon fontos, hogy megalapozott és átgondolt döntés szülessen. Már csak azért is, mert akár így, akár úgy döntenek a jelenlegi iskolásaink szülei, illetve a jelenlegi tantestület, az évtizedekre meghatározza az intézmény jövőjét – jegyezte meg a polgármester.

Hozzátette azt is: az önkormányzat az utóbbi két évben – amíg „csak” működtetői voltak az iskolának – csaknem 60 millió forintot költött az intézményre, ebből 35 millió pályázati pénz volt, a többit – működtetést, fejlesztéseket, felújításokat – a falu költségvetéséből finanszírozták.
– Meggyőződésem, hogy a legjobb gazdája az önkormányzat lehet egy iskolának, mondom ezt akkor is, ha egyértelmű a kormány törekvése az intézmények tulajdonképpeni államosítására. Azt, hogy a fenntartó-váltás milyen pozitív vagy negatív változásokat hozhat, azoknak kell most mérlegelniük, akik döntési helyzetben vannak: vagyis a szülőknek és a pedagógus-közösségnek.

A polgármester elmondta azt is: az iskola épülete természetesen továbbra is az önkormányzat tulajdona, de a működtetése – hasonlóan a fenntartáshoz – kötelezően átkerült a Klik-hez.
A tornacsarnok, a melegítőkonyha és étkező, a könyvtár és a politechnika épülete azonban nem csak tulajdonjogilag, de működtetésben is maradt az önkormányzatnál.

Nincs konfliktus

– Ezen létesítmények használatáról korrekten megállapodtunk a Klik-kel, sok más településen okoz konfliktusokat, hogy például az önkormányzati tornacsarnokot mikor és mennyiért használhatja a Klik-es iskola. Mi értelmes együttműködésre törekedtünk, s partnert találtunk ehhez a Klik-ben, az át nem adott létesítményeinket ingyenesen használhatja az iskola, minden tanítási nap 7.30-tól délután 3-ig. Sajnos ez volt a legtöbb, amit megtehettünk annak érdekében, hogy a gyerekeink továbbra is az elérhető legjobbat vehessék igénybe – mondta a polgármester. Hozzátette azt is: bízik benne, hogy bárhogyan is dönt a szülők és a pedagógusok közössége, továbbra is ez, vagyis a gyerekek érdeke marad a fő szempont.

Majd kijelölik

Beszélt arról is: mivel egyetlen iskola van a faluban, ha ez egyházi lesz, és valaki nem szeretné a gyermekét egyházi iskolába járatni, akkor a kormányhivatal által kijelölt iskolába – várhatóan valamelyik gyöngyösibe – kötelező lesz felvenni a gyermeket. A jogszabályok szerint a kijelölt iskolába való eljutásról is az államnak kell gondoskodnia. Ez a gyakorlatban a legtöbb helyen iskolabusz üzembeállítását szokta jelenteni.

Hogy melyik lehet, vagy lesz a kijelölt iskola, arról egyelőre nem lehet tudni semmit. Az viszont tény: ha a szülő nem oda, hanem máshová szeretné járatni a gyerekét, akkor azt is megteheti, ám a kiszemelt intézménynek nem lesz kötelessége felvenni a diákot.

Kérdezzenek, tájékozódjanak!

– Kizárólag a most általános iskolás szülők és a tantestület kezében van a döntés lehetősége az iskola jövőjéről. A magam részéről nem tartom jónak, hogy rajtuk kívül ebbe senki nem szólhat bele sem az önkormányzat, sem a falu lakói, például a most még óvodás gyermekek szülei sem… Arra kérek mindenkit, hogy a lehető legtöbb információ birtokában, felelősséggel hozza meg a döntését. Bármi lesz ez a döntés, az önkormányzat természetesen a jogszabályok adta lehetőségei között továbbra is igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy a nagyrédei gyerekek oktatása sikeres és eredményes legyen, bárki legyen a fenntartó, azzal korrekt viszonyra törekszik – közölte végül a polgármester, arra kérve az érintetteket, hogy a február 10-i fórumon minél többen vegyenek részt, s felvetődő kérdéseikre kérjenek választ. Hogy megalapozott döntést hozhassanak.